dimarts, 29 d’agost del 2006

'LES FORTIFICACIONS MEDIEVALS DEL MARESME', DE JESUS ROIG I GRAU

LLIBRES

‘Les fortificacions medievals del Maresme’,
de Jesús Roig i Grau

Hi ha obres que aporten un important bagatge cultural, encara que inicialment puguin passar desapercebudes, però amb el pas del temps prenen forma sòlida i acaben esdevint referents i molt útils eines de consulta. Aquest és el cas d’aquest volum, que dóna una idea del perquè es van construir les fortificacions medievals (castells, torres, masies i esglésies), aixecades per defensar-se dels pirates o en guerres posteriors. D’altra banda, també dóna a conèixer els elements i les parts més importants de què consten. I finalment, s’hi descriuen les principals existents en els pobles de la comarca. En conjunt, una obra de consulta que és força indispensable per a tota biblioteca de temàtica comarcal i alhora per als amants de conèixer el ric patrimoni històric que tenim a casa nostra, que és molt variat, desconegut i interessant.

Albert Calls

'QUE COMENCI LA FESTA'. ANTOLOGIA DE PREGONS DE LA FESTA MAJOR DE CABRERA DE MAR

LLIBRES


‘Que comenci la festa!’.

Ajuntament de Cabrera de Mar

‘Que comenci la festa!’ és un llibre curiós, publicat per l’Ajuntament de Cabrera de Mar, amb edició a cura de Núria López. Recull els darrers quinze anys de pregons que s’han fet per la Festa Major d’aquesta localitat del Baix Maresme. Textos i imatges que suposen la crònica d’aquestes intervencions que han fet persones molt diverses del món de la cultura i la societat local, i en especial, en els darrers anys, les entitats sòcioculturals del poble. D’altra banda, el volum deixa un interessant testimoni imprès, però també dóna un valor qualitatiu a una tasca senzilla, feta al marge de la transcendència, que porta any rere any un missatge oral que convoca a celebrar la festa i que ara, sortosament, s’ha aplegat en llibre perquè en quedi testimoni imprès.

Albert Calls

'LOS HERMANOS DE LA COSTA', DE JUAN BOLEA

LLIBRES

‘Los hermanos de la costa’,
de Juan Bolea

Ediciones B

Un seguit de cadàvers cruelment mutil·lats en una població costanera del nord són el tret de sortida d’aquesta excel·lent novel·la negra. La subinspectora Martina de Santo anirà a Portocristo i descobrirà una complexa trama en la qual s’entrellacen raons del passat i una estranya confraria integrada per joves artistes obsessionats per la mort. Per acabar-ho d’adobar el narcotràfic també hi és al rerefons.
Martina, amb un estil fred i una tenacitat a prova de bomba, en un món dominat pels homes i amb una sexualitat ambígua a les espatlles, anirà desenrotllant la troca fins arribar al fons de la veritat.
Com un joc de nines russes, cada pàgina de la novel·la desvetlla sorpreses fins al final de tot. Recomanable per passar una bona estona, d’un autor que es va llaurant el seu camí en el públic lector. D’aquesta manera, és interessant destacar com a poc a poc van apareixent autors espanyols que creen bones obres i fidelitzen públic. Això permet que a banda de l’oferta existent, en aquest gènere, d’autors de fora n’hi hagi una de propera que també sigui interessant i exportable alhora.

Albert Calls

'LA SOMBRA DEL VIENTO', DE CARLOS RUIZ ZAFON

LLIBRES

‘La sombra del viento”,
de Carlos Ruiz Zafon

Planeta

Què es pot dir d’aquest llibre, a aquestes alçades, que no s’hagi dit ja? D’entrada m’he esperat un temps prudencial per llegir-lo i no me’n penedeixo. Amb una trama situada entre el 1945 i el 1966, aquesta novel·la és de les que resten en la memòria. Té tots els ingredients necessaris del folletí, però supera aquest gènere, arribant a donar al lector una novel·la de novel·les que pedurarà molt de temps, perquè amaga secrets que es queden en la memòria. La trama té un punt de partença en el Cementiri dels Llibres Oblidats i es passeja per amors inoblidables, de bons i dolents “dels de veritat”, t’enxampa des de la primera pàgina fins la darrera i ho fa d’una manera que no és previsible.
Probablement aquesta obra quedarà com un referent de la narrativa popular de la cruïlla de segles a Barcelona.Estem davant un llibre que vol arribar al lector i ho aconsegueix. Una «rara avis» que qui llegeix sempre acaba recomanant, part del seu triomf popular.

Albert Calls

'LUNAR PARK', DE BRET EASTON ELLIS

LLIBRES

‘Lunar Park’,
de Bret Easton Ellis

Punto de Lectura

‘Lunar park’ és una novel·la que està molt ben escrita, però acaba cansant el lector. De fet, és la història de l’autor, distorsionada, i alhora un viatge a l’abisme personal de l’èxit. Es passa revista a moltes i diverses seqüències: des de la vida desenfrenada a la familiar, des de les classes altes USA a la por social que va generar l’atemptat de l’11 de setembre. Aquest llibre, d’una banda, recorda ‘La mitad oscura’, d’Stephen King, però amb unes pretensions literàries més poderoses i amb assassí en sèrie de fons. No en va, el seu autor és el creador d’un llibre referent com ‘American Psycho’, tot i que va donar-se conèixer amb una novel·la juvenil d’autodestrucció, ‘Menys que zero’.

Albert Calls

'LA VIDA SEXUAL DE CATHERINE M', DE CATHERINE MILLET

LLIBRES

‘La vida sexual de Catherine M.’,
de Catherine Millet.

Quinteto-Anagrama

L’autora d’aquesta novel·la presumptament autobiogràfica, directora d’Art Press, un mensual de gran prestigi sobre art contemporani, és també una persona molt vinculada al món artístic. Explica en aquest llibre i sense cap complex, la seva vida sexual desfermada, de manera completament descarnada i freda, donant protagonisme a un sexe sense cap mena de tabú i limitacions. Tot i així es tracta d’una obra audaç i crua, però que costa de seguir i que no acaba de portar al lector enlloc que no sigui al buit, l’espai en el que es mou la portagonista i autora. Consta de bons moments, és indubtable, amb reflexions internes destacades, però en general transmet buidor i no acaba d’obrir noves finestres en un món en el qual el sexe és a l’ordre del dia i moltes limitacions, per sort, s’han superat socialment. El llibre ha tingut molta difusió i es pot trobar també en aquesta edició de butxaca.

Albert Calls

'LA S7PTIMA M', DE FRANCISCA SOLAR

LLIBRES

‘La S7ptima M’,
de Francisca Solar

Montena

Serie Infinita

Novel·la que poden llegir joves i adults, tot i que sembla encaixada especialment en una col·lecció per a públic juvenil. L’obra s’emmarca en un context d’evasió, amb ingredients de novel·la negra i ciència ficció. La trama narrativa parteix del suïcidi de sis adolescents en la localitat xilena de Puerto Fake. Això mobilitzarà un singular equip integrat per Sophie Deuter, una doctora forense, a més d’un fotògraf sensacionalista i un dur detectiu. Novel·la escrita en clau de gènere que vol capturar el lector i ho va aconseguint a través d’enginyoses seqüències. Una trama de nazis al rerefons acaba de perfilar una història que parla dels poders ocults de l’ésser humà i de com poden fer-se servir de manaera malèvola. En relació a la tècnica que l’autora fa servir, recorda més a una telesèrie que no a una altra cosa, amb capítols pendents de resoldre, que segueixen línies d’investigació que es van recuperant i la necessitat del lector de trobar una resposta a un enigma que plana sobre el conjunt de la novel·la.

Albert Calls

'UN SER DIFERENTE', DE JORDI CALM

LLIBRES

‘Un Ser Diferente’,
de Jordi Calm

Idea Books

Una història amb rerefons de ciència ficció que no acaba de funcionar del tot, sota el meu punt de vista, tot i que la idea és bona. És també evident que a la trama li falta una mica d’acció, que el llibre podria haver-se solucionat amb moltes menys pàgines o un planter de personatges més complex, que donés més joc que no el que es dona finalment. Però en clau positiva aquesta novel·la és la llavor del que podria arribar a ser una bona sèrie de televisió, perquè barreja tots els ingredients necessaris perquè funcioni: un protagonista amb poders a qui persegueixen per destruir, el darrer representant d’una raça especial; una història d’amor..., tot plegat el que també podria ser un bon còmic d’acció. S’ha cuidat el disseny de la portada i es noten a faltar més descripcions en el text, o una mica més d’històries dins la història general. L’autor, de 41 anys, és economista i la seva carrera professional s’ha mogut en el sector editorial i dels mitjans de comunicació. ‘Un Ser Diferente’ és la seva primera experiència literària.

Albert Calls

'VENGADOR', DE FREDERICK FORSYTH

LLIBRES

‘Vengador’,
de Frederick Forsyth

Plaza & Janés

Un dels grans creadors de best-sellers recupera, amb aquesta obra, el tremp d’una de les seves grans novel·les: ‘Los perros de la guerra’, i la perspectiva d’aquell mític personatge anomenat Cat Shannon. En aquesta nova entrega, un altre personatge inoblidable, marcat per la guerra del Vietnam, acaba esdevenint un venjador de pagament, a sou d’un milionari nordamericà al qual han assassinat el seu net, que feia de cooperant a Bòsnia. Trama trepidant on es demostren els grans recursos d’aquest escriptor. No deixa treva al lector, que acabarà admirant el protagonista i odiant el dolent, que ho és de veritat. Cal Dexter comença, doncs, a teixir els fils de l’aranya que el portaran al mig d’una complexa trama internacjonal. Contra els interessos dels serveis d’intel·ligència preval, docns, un home sol que arribarà a perseguir la seva presa amb tenacitat, fins a capturar-la. Novel·la de factura impecable, molt interessant per passar una immillorable estona, d’un mestre indubtable de la literatura popular.

Albert Calls

HOMENATGE AL CAPITAN TRUENO

LLIBRES

‘El Capitán Trueno. De la ilusión al mito’.

La Busca

Maria Lluïsa Pazos, des de l’editorial independent La Busca, ha fet un gran treball de revalorització de Víctor Mora, singular creador del mític personatge d’historieta Capitán Trueno, a més de ser autor d’una interessant obra literària i de viure a Premià de Dalt. En aquest volum subtitulat ‘els amics recorden’, s’homenatja el tàndem Mora-Trueno, en paral·lel al cinquantè aniversari de l’heroi de paper espanyol més important de tots els temps, per aclamació popular. L’opinió de nombroses persones de prestigi dóna a entendre la importància i la incidència del personatge en l’imaginari col·lectiu. D’aquesta manera, en el llibre d’opinions n’hi ha per a tots els gustos: des de la de Pasqual Maragall fins al director de cinema Ignasi P. Ferré. De la lectura del conjunt se n’extreuen importants idees i es veu la dimensió d’un mite que ja forma part de tots plegats. Un dels merescuts homenatges que vénen fent-se a Víctor Mora i que ajuda a entendre el seu ingent treball literari.

Albert Calls

'LA GUIA DEL TERROR'

LLIBRES

‘La guía del terror’,
de Lorenzo Fernández Bueno

Espejo de tinta

Hi ha llibres que conviden al viatge freaky i aquest n’és un bon exemple. ‘La guía del terror’ inclou un total de 300 fotografies a color, mapes, 50 rutes específiques i més de 160 d’alternatives, així com les pistes per trobar allotjament en més de 150 cases rurals. El subtítol de l’obra és prou aclaridor del contingut:: “Llocs d’Espanya en els quals passar por i altres rutes amb misteri”. De fet, curiositats a banda, en aquesta guia es fa un repàs per les principals zones de l’estat on s’han viscut situacions anomenades “paranormals”, en les quals hi ha llegendes i misteris o bé hi han succeït fets desagradables, violents i escatològics. D’entrada, el llibre és un objecte bibliogràfic curiós, un treball per a persones que busquin noves experiències, cansades d’anar a llocs típics en els quals no ha passat res digne d’esmentar-se en un món que valora especialment les “anormalitats”. Ben segur que viatjar als indrets que aquí es detallen, amb històries luctuoses incloses, donaran noves sensacions als interessats.

Albert Calls