dimecres, 11 de juny del 2008

'ELS HOMES QUE NO ESTIMAVEN LES DONES', de STIEG LARSSON


Editat per Columna en català i Destino en castellà.

Aquesta és la primera novel.la de la sèrie Milennium de la qual ja s'han publicat 3 volums a Suècia, França i Alemanya amb un aclaparador èxit. El seu autor, Stieg Larsson, va nèixer a Suècia el 1954 i va morir repentinament d'una crisi cardiaca l'any 2004, després d'haver entregat els tres volums al seu editor i sense haver vist la repercussió de la seva obra.

Fins l'èxit de la trilogia Milennium era més conegut per la seva vessant periodística. Va escriure diferents assaigs sobre economia i era redactor en cap de la revista Expo, una coneguda revista sueca que s'ha convertit en un referent de la lluita independent contra els moviments antidemocràtics.

Com l'autor, el protagonista, en Mikael Blomkvist, és periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium. Un bon dia és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d’Estocolm. El seu delicte ha estat publicar un treball d'investigació on fa greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país.

Abans d’entrar a la presó, però, rep el curiós encàrrec d'investigar la desaparició de la neboda de Henrik Vanger, un altre home poderós de les finances escandinaves i que si accepta i resol el cas es compromet a entregar-li informació documentada que implica clarament el seu més aferrissat enemic. Per ajudar-lo en aquesta complicada missió, Vanger contractarà els serveis de Lisbeth Salander, una pertorbadora i socialment inadaptada jove amb memòria fotogràfica i unes habilitats com a hacker informàtica amb qui formarà un tàndem perfecte.

L'escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán ha dit del llibre "Una gran novel.la d' intriga financera i política que descriu amb gran força el que s'amaga darrera les societats democràtiques".

Sílvia Tarragó