dimecres, 30 d’agost del 2006

NOVA NOVEL·LA DE PABLO TUSSET, AUTOR D'"EL MILLOR QUE LI POT PASSAR A UN CROISSANT"

'En el nom del porc' és el títol de la nova novel·la de Pablo Tusset, que es va donar a conèixer amb la divertida obra 'El millor que li pot passar a un croissant'. Tracta d'un comissari a punt de jubilar-se que investiga la mort d'una dona assassinada i trossejada en un escorxador, a qui li han trobat a la boca un paper amb una suggerent frase misteriosa: "En el nom del porc pervers". A partir d'aquí es basteix una narració impactant que combina el misteri, el thriller psicològic i la ironia, aconseguint que el lector quedi atrapat en les seves pàgines, hipnotitzat per la intriga i per una portentosa destresa narrativa.

Pablo Tusset va nèixer a Barcelona l'any 1965. El 2004 va publicar 'El millor que li pot passar a un croissant', una novel·la insolent i divertidíssima, que va ocupar el primer lloc de les llistes de llibres més venuts durant anys. Paco Mir la va adaptar al cinema i ha estat traduïda a diversos idiomes.

Sílvia Tarragó

NOVETATS DE COSSETANIA (AGOST 2006)

NOVETATS APAREGUDES EL MES D’AGOST

Des del cor del Marroc
XXIII Premi de Narrativa Ribera d’Ebre
Autor: Josep-Lluís González
Col·lecció: Notes de Color, 7
Nombre de pàgines: 208
Enquadernació: en rústica
Mida: 13 x 21 cm
Preu: 13,50 euros
ISBN: 84-9791-217-9
Des del cor del Marroc és una novel·la ambientada al Marroc -actual que reflecteix el pes de les tradicions magribines i els reptes de futur d’una societat immersa en una dinàmica imparable de canvis profunds.
Exòtiques fantasies d’harem, mestres d’escoles alcoràniques, carícies prohibides, laberíntiques medines de carrerons humits i enteranyinats, prostitució a les nits ataronjades de Marràqueix, fonamentalisme religiós, assocs on es venen catifes que ja no volen, suburbis de barraques, patriotismes obligatoris, drogues, la mar blava i verda del jovent que vol emigrar, terrorisme: tot té cabuda en aquesta commovedora història que narra les aventures del Yazid, un marroquinet condemnat des d’abans de néixer a buscar el mític paradís de valls ufanoses i rius de mel d’on van ser irremissiblement foragitats els seus avantpassats andalusins.


La vall de Lillet (del Riutort al Junyent)
Itineraris des de la Sala i el Xalet del Catllaràs
Autor: Miquel Jaumot Bisbal
Col·lecció: Petjades, 8
Nombre de pàgines: 128
Nombre d’il·lustracions: 92
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 12,50 euros
ISBN: 84-9791-212-8
La vall de Lillet és una manera de definir l’entorn de la Pobla de Lillet. En el cas de la guia que teniu a les mans, abraça l’espai que comprèn des del coll Roig, al nord, fins a les elevacions del Catllaràs, al sud; i des del Junyent, a l’est, fins al Riutort, a l’oest. Està centrada en les dues cases de colònies que el Servei de Colònies de Vacances de la Fundació Pere Tarrés té en aquesta vall; al nord, la Sala, i al sud, el Xalet del Catllaràs.
La guia pretén donar, per una banda, una visió general de l’entorn natural i la seva història, i per l’altra, indicar uns itineraris que permetin conèixer una colla d’indrets d’aquesta bonica vall.


Evolució del treball de la terra a Catalunya
Autor: Rogeli Montalà i Magriñà
Col·lecció: El Tinter, 65
Nombre de pàgines: 184 en color
Nombre d’il·lustracions: 125
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 15 euros
ISBN: 84-9791-220-9
El llibre Evolució del treball de la terra a Catalunya, de Rogeli Montalà Magriñà, és una treball que desenvolupa la implantació i desenvolupament dels conreus, les eines i instruments agrícoles i les pràctiques camperoles, en un àmbit territorial que abraça el país i en una època que inclou els segles xix i xx, de manera que les seves conclusions són prou sòlides i suficients per poder establir categories i esdevenir referent de posteriors estudis i anàlisis.
S’expliquen diversos processos dels treballs del camp, amb les corresponents imatges de les eines utilitzades.
Per dur a terme aquesta tasca, s’han aprofitat part de les eines exposades al Museu de Carros i Eines del Camp i altres de tretes de fotografies cedides, segons es detalla en cadascuna.
Aquest Museu es va fer realitat quan Rogeli Montalà, l’autor d’aquest llibre, es va jubilar. Va recórrer diversos pobles de Catalunya i Aragó, d’on recollí peces directament dels pagesos i rebé, posteriorment, moltes aportacions desinteressades de particulars i cooperatives agrícoles. Actualment, consta d’unes 5.000 peces, el 30% de les quals ja estan catalogades per la delegació del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona. Cal destacar que pràcticament totes les peces són anteriors al treball mecanitzat i tenen una antiguitat d’entre 50 i 200 anys.
Aquest llibre s’ha pogut dur a terme gràcies als coneixements personals de l’autor, fill de pagesos, però també gràcies a les consultes bibliogràfiques i gràcies també a les entrevistes realitzades a persones que havien dut a terme les feines agrícoles que s’expliquen.


Guimerà
Autor: Miquel Àngel Farré Targa
Col·lecció: La Creu de Terme, 31
Nombre de pàgines: 120
Nombre d’il·lustracions: 78
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 11,80 euros
ISBN: 84-9791-175-X
L’objectiu d’aquest llibre és ser referència tant per a la gent del poble com per als interessats a descobrir-lo. Pretén, a partir d’una mostra ordenada i laboriosa de diferents informacions, arribar a ser divulgatiu però sense perdre el rigor científic. A més dels aspectes prou coneguts de la vila, com poden ser el patrimoni o els llocs d’interès turístic, el llibre ofereix diverses aportacions en l’àmbit geogràfic, la història, les festes i tradicions, les persones…, que ajuden a endinsar-se en el coneixement de Guimerà.


Roda de Berà
Autors: Josep M. Martorell Coca (coord.), Antonio Barrero, Ricard Benimeli, Jesús Cerezo, Concepció Martorell, Joan Martorell, Ernest Nogués, Aurora Rius, Mercè Solé, Glòria Tomàs, M. Fe Vives
Col·lecció: La Creu de Terme, 32
Nombre de pàgines: 256
Nombre d’il·lustracions: 115
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 17,00 euros
ISBN: 84-9791-215-2
El punt d’inflexió, cruïlla entre una població d’origen agrícola, un present de vocació de serveis i turisme i un futur encara per bastir, és un dels principals arguments per oferir aquesta visió polièdrica de Roda de Berà. Aquest municipi, un dels més dinàmics de la Costa Daurada, més enllà de la petja romana simbolitzada per l’esvelt Arc de Berà, amaga un patrimoni històric, artístic i cultural que el llibre que teniu a les mans dignifica i divulga. Per als rodencs i rodenques és una mirada que poua en el fons de la seva ànima col·lectiva i un primer pas per a revelar-ne els valors desconeguts i menystinguts; per als visitants i/o lectors, una visió àmplia i incisiva que permet descobrir-hi les singularitats.
Aquest llibre vol fer arribar al rodenc i rodenca, al visitant i al lector en general el delit que el CER té per preservar i respectar allò que ens fa sentir d’un lloc, que ens hi identifica, més enllà de les arrels genealògiques. Una localitat rica ho és també quan coneix el seu passat, el valora i té la sensibilitat i les inquietuds necessàries per avançar cap al futur amb respecte pel llegat de la natura i dels avantpassats.


El Pi de Centelles
Mite, ritu i experiència
Autor: Prudenci Reguant
Col·lecció: El Tinter, 66
Nombre de pàgines: 88
Nombre d’il·lustracions: 18
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 10,80 euros
ISBN: 84-9791-219-5
El Pi de Centelles: mite, ritu i experiència no és un llibre com tants d’altres que simplement explica el transcurs de la Festa del Pi a la vila de Centelles, sinó que és un repte que es va posar l’autor en veure la festa i assabentar-se que ningú al poble no coneixia els orígens ni el significat que amagava. Llavors va passar un any i mig a Centelles investigant sobre això i en aquest llibre ens parla no solament del significat de la festa tradional en general, del sentit dels mites i ritus, sinó que va a buscar les arrels més amagades i ancestrals d’aquest ritual tan bell. Busca en els antics mites macedonis i grecs, ja des de Jasó, l’origen i la transmissió als mites del culte a Rhea i Cíbele, i al déu Atis.
Explica que tot aquest contingut mític i ritualista es transmet per via cèltica fins al nostre país, i fa també un repàs a les festes de l’arbre en general tan escampades per tot el món, sobretot a Europa.
Una descripció de la festa no hi pot faltar, així com un comentari sobre el culte a santa Coloma de Centelles a través de la història i un resum de comparació amb ritus lítics de fundació, rituals iniciàtics d’ascensió i traspàs i l’experiència de la festa viva com a recepció del seu contingut total.

Cossetània Edicions
C/ de la Violeta, 6
43800 Valls
Tel.: 977 60 25 91
Fax: 977 61 43 57
E-mail: cossetania@cossetania.com
http: www.cossetania.com