dilluns, 3 de març del 2008

LA SETMANA ENTRANT



Dues interessants propostes d'editorial La Campana per la setmana vinent.

D'una banda un llibre personal i excepcional de Josep Maria Espinàs, El meu ofici, on s'ha decidit ha parlar del seu ofici d'escriptor al que s'ha dedicat desde molt jove i que continua exercint als vuitanta anys.

Un ofici i una vida que han avançat simultàniament. Espinàs s'explica i ho fa amb la seva independència i el seu punt d'ironia habituals.El lector trobarà en aquestes pàgines un autoretrat indirecte però també una clara visió del que l'escriptor pensa sobre la importància de les idees i les emocions, de l'èxit i del fracàs, de l'ambició, de la quantitat i qualitat de l'escriptura, de l'admiració dels lectors i els crítics,... Un àlbum de reflexions incisives -sobre l'ofici i sobre la vida- que acaba amb una original proposta de necrologia on no hi falta l'humor.

D'altra banda, Teresa Pàmies en Informe al Difunt li envia al seu marit , Gregorio López Raimundo, la gran figura del PSUC en la clandestinitat durant la dictadura, aquest "informe" en el qual li explica les circumstàncies de la seva mort, el 17 de novembre de 2007. I evocant el difícil passat compartit, i els últims dies de la vida del lluitador -"Ya le llegó la hora al tozudo aragonés", li escriu Joaquín, germà de Gregorio, en una carta de condol- li fa saber allò que ha passat després.

El llenguatge de l'escriptora es d'una precisió serena i d'una emoció continguda. Un document per a la història, la de les persones i la dels fets. El llibre acaba així: "El meu enyor no és beat, ni llagrimós, ni resignat. No exerciré mai el paper de 'desconsolada viuda' convencional, tu ja m'entens..."

Informe a un Difunt és un cant a la lluita i a la vida, que en aquest cas són la mateixa cosa.