divendres, 17 d’octubre del 2008

'HISTÒRIA DE ROMA', d' INDRO MONTANELLI


Si fa cosa d'un mes em vaig alegrar en descobrir que havien tornat a editar Dioses, tumbas y sabios, ara he tornat a endur-me una grata sorpresa en saber que l'editorial Destino ha recuperat Història de Roma, en català i castellà, del periodista i escriptor itàlia Indro Montanelli.

Recordo un vell volum encuadernat en "tela" de color verd que corria pels prestatges de casa: Historia de los griegos, un regal que el meu avi havia fet a la meva mare molt abans del meu naixemet i que jo, que sempre he sentit interès pel món clàssic,(em sembla que la culpa la tenen la sèrie Yo, Claudio i un vell volum de mitologia també regalat a la meva mare) vaig llegir-lo amb la sorpresa de descobrir un relat planer, fins i tot divertit sobre els homes que ens van donar la civilització grega, del tot diferent al que acostumen a ser els llibres d'història.

L'autor d'aquest llibre era Indro Montanelli i vaig descobrir que tenia també una Historia de Roma, que també vaig llegir. La història i la llegenda s'expliquen amb claredat i simpatia, sense la fredor asèptica amb que acostumen a explicar-se els fets, amb dades que res tenen a veure amb emocions, passions, amb el que ens remet al més purament humà.

Per fi Història de Roma podrà ser llegida en català! i nois i noies com jo vaig ser vint anys enrera, tindràn el plaer de gaudir de la ironia, la senzillesa i la proximitat d'un relat sobre persones no gaire diferents de nosaltres que, simplement, van viure 2000 anys i escaig enrera.

Sílvia Tarragó