dimecres, 28 de gener del 2009

'TRECE RUNAS', de MICHAEL PEINKOFER


D'entre els molts llibres que ens arriben en col.lecció de butxaca, vull parlar avui d'aquest llibre, una novel.la que va sortir directament en aquest format i que vaig llegir sense massa entusiasme però que de seguida em va captivar.

D'una banda hi ha l'investigació extraoficial de la mort d'un noi a una biblioteca pertanyent a un monestir, que la policia tracta de fer passar per suicidi. D'una altra, l'arribada d'una jove anglesa per a casar-se amb un noble escocès del qual no en sap gaire. Les dues histories conflueixen per a descobrir que el que estan vivint va començar molt de temps enrera, en una Edat Mitjana en la que lluitaren els herois escocesos en un conflicte que determinaria el futur de la seva nació.

És una historia entretinguda, una novel.la que recorda el genere folletinesc on l'aventura, l'intriga i l'amor es barregen i ens arrosseguen al llarg de moltes pàgines sense cap altre pretensió que la d'entretenir.

Però, a banda de això, també s'hi troben algunes referències al món dels druides a més de fets històrics com el de l'expropiació de les highlands amb el rerafons del patriotisme i la lluita de classes.

És per això que essent com és Trece Runas, una novel.la sense pretensions, finalment sorprén per la seva capacitat de descobrir-nos un món fantàstic i un altre de real amb bellísimes descripcions d'una terra de passions com és l'escocesa. Per no parlar del protagonista que no és altre que Walter Scott, l'autor de novel.les tan conegudes com Ivanhoe o Rob Roy.

Sílvia Tarragó