dissabte, 1 de març del 2008

PREMI SANT JORDI 2007 I FINALISTA


Les senyoretes de Lourdes. Pep Coll

El monestir de l'amor secret. M. Dolors Farrés

Editorial Proa


Ja són a la venda la novel.la guanyadora i la finalista dels Premis Sant Jordi 2007.

En tinc bones referències de l'autor de la primera, Les senyoretes de Lourdes, un escriptor, en Pep Coll, amb un extens bagatge i amb títols tan coneguts com Què farem, què direm?, novel.la que solen recomenar alguns instituts. Jo, personalment, em quedo en Per les valls on es pon el sol, un insòlit i divertit viatge pels Pirineus, indret on transcorren la gran majoria dels seus llibres. Ara caldrà veure el que ens ofereix aquesta nova novel.la amb la que vol explicar la veritable història de Bernadette, la nena que va assegurar que havia vist la verge.

D'altra banda, de M. Dolors Farrès, autora de la novel.la finalista no en tinc cap referència, només sé que El monestir de l'amor secret, és la seva primera novel.la. Relata la història de l'amor prohibit entre dos frares en el monestir de Sant Llorenç del Munt situat a la comarca d'Osona, al segle XIV, durant la convulsa època del cisma d’Occident i dels rebrots de la pesta negra.

Penso que l'argument de tots dos llibres és prou atraient i suggestiu i, si més no pel que fa a Pep Coll, sembla que no hi ha perill de trobar-nos amb un llenguatge tan elitista i acrobàtic que faci impossible l'accés del lector com ha succeït darrerament, en detriment de l'interès i les vendes d'uns llibres tan tradicionals i emblemàtics com són els premiats a la Nit de Santa Llúcia.

Sílvia Tarragó