dissabte, 18 de novembre del 2006

KAFKA A LA PLATJA/KAFKA EN LA ORILLA

Aquest és el títol de la darrera novel.la de l'escriptor japonès Haruki Murakami, autor de la molt elogiada Tokio Blues. La seva obra, imaginativa, subyugant i lírica alhora, és ja una referència ineludible de la literatura mundial.

Aquesta darrera novel.la explica el dia en que Kafka Tamura se'n va de casa, el mateix dia en que fa 15 anys. La raó és el convenciment del seu pare de que en Kafka s'haurà d'acomplir el destí sinistre de l'Edip de la tragèdia clàssica, i la sensació de buit produïda per l'absencia de la seva mare i la seva germana, que també van marxar de casa quan era molt petit. L'atzar el portarà al sud del pais, a Takamatsu, on trobarà refugi a una peculiar biblioteca i coneixerà a una misteriosa dona gran, tan gran que podria ser la seva mare, anomenada Saeki.

Però, si damunt la vida de Kafka plana la tragèdia, sobre la de Satoru Nakata ja s'ha cernit: de nen, durant la Segona Guerra Mundial, va patir un extrany accident que el va marcar per a tota la vida. En una excursió escolar, él i els seus companys van caure en coma després d'un accident, però només Nakata va tenir secueles, submergit en una mena d'oblit d'ell mateix, amb dificultats per a expresar-se i comunicar-se... excepte amb els gats. Als setanta anys, pobre i solitari, abandona Tokio després d'un obscur incident i comença un viatge que el durà, també, a Takamasu.

Com dues líneas melòdiques superposades en contrapunt, les vides i els destins de l'adolescent fugit i del mag ammnèsic es barrejen en un curs inexorable indiferent a raons i a voluntats. Però de vegades fins i tot els oracles s'equivoquen.

A Kafka a la platja, passat i present, somni i realitat, es fonen i es solapen creant una atmosfera en la que es fa difil diferenciar desig i malson. Però és també una versió insòlita de la tragèdia clàssica passada pel senàs d'una sensibilitat moderna i d'una desbordant imaginació, i espurnegada de referències culturals comtemporànies, cinefilia, música, sensualitat i un fi sentit de l'humor: MURAKAMI en estat pur.

A finals de 2005, el suplement literari del New York Times va proclamar Kakfa a la platja la millor novel.la de l'any.

Sílvia Tarragó