dimarts, 5 d’agost del 2008

CARTONERAS, UN NOU CONCEPTE EDITORIAL


Llegia amb sorpresa diumenge passat un artícle que explica que fa uns anys han sorgit a llatinoamèrica un nou tipus d'editorials anomenades CARTONERAS perquè fan els llibres a partir de material reciclat: paper i cartró.

Les cobertes les fan manualment pintant-les amb tèmperes i l'interior són fotocòpies o alguna cosa similar grapades i engantxades amb cola. Tot un treball artesanal i molt sovint artístic, que serveix per a donar a conèixer escriptors inèdits o novells, tot i que també publiquen algú de consagrat.

Les editorials CARTONERAS més conegudes són:

- Eloísa Cartonera d'Argentina.
- Sarita Cartonera de Perú.
- Yerba Mala Cartonera de Bolivia.
- Animita Cartonera de Xile.

Són coses com aquestes les que fan meravellar-me de la capacitat creativa de l'ésser humà: un concepte que dóna una nova possibilitat no només a autors desconeguts sino al llibre mateix que pot transformar-se en obra d'art i al medi ambient amb un nou tipus de reciclatge.

Sílvia Tarragó

2 comentaris:

el llibreter ha dit...

Sembla que ara estan de moda. Jo en vaig tenir, a la llibreria, fa més de tres anys, i no van tenir gaire èxit. Una pena.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Doncs jo me'n he assabentat ara... no sabia que es podien aconseguir aquí, gràcies per la informació llibreter.

Crec que potser no han tingut èxit perquè aquí els llibres són moltíssim més asequibles. Vaig llegir que a Bolivia un llibre pot costar entre 100$ i 200$ quan el soy mig és de 550$.

Sílvia