dilluns, 2 de juny del 2008

'TRILOGIA DE LA NIEBLA', de CARLOS RUIZ ZAFON



Publicat per Planeta

Tot i que recentment s’ha publicat ‘El juego del ángel’, nou i súpervendes títol de Carlos Ruiz Zafón, l’autor de ‘La sombra del viento’, ara és un bon moment per revisitar la seva obra inicial, reeditada constantment.

La Trilogia de la Niebla aplega en un sol volum (tot i que es pot llegir per separat, en castellà i en català i en tots els formats possibles) les tres novel·les dirigides inicialment a un públic juvenil que va escriure Ruiz Zafón abans de convertir-se en una celebritat.

Històries emmarcades en col·leccions per a joves, però que poden llegir-se a qualsevol edat. De fet, estem davant de literatura d’evasió, aventures i fantasies desfermades que enganxen des del primer moment i que perfilen les obsessions narratives de l’autor.

En síntesi, a ‘El Píncipe de la Niebla’ es tracta la figura d’un diabòlic personatge capaç de concedir desitjos al preu més alt. A ‘El Palacio de Medianoche’, uns joves s’hauran d’enfrontar a un terrible i mortífer enigma de la història. I a ‘Las luces de setiembre, els protagonistes s’enfronten a un misteri que els durà a viure la més emocionant de les aventures en un laberíntic món de llums i ombres.

Zafón és, avui per avui, un autor traduït a més de quaranta llengües, editat a una cinquantena de països i que ha arribat a milions de lectors.

D’altra banda, a les tres històries de la Trilogia de la Boira caldria afegir-hi el títol ‘Marina’ per perfilar un pack de novel·les que permeten passar una estona immillorable, sense límit d’edat.

Albert Calls

'WANTED' ('SE BUSCA'), EL CÒMIC DE LA PEL·LÍCULA


Michael Brandt i Angelina Jolie protagonitzen un thriller de Timur Bekmambetov, on surten d’altres destacats actors com Morgan Freeman i Terence Stamp.

La pel·lícula narra la iniciació com a assassí d’un personatge mediocre, en mans d’una espectacular assassina que li farà de mestre després que matin el pare del noi.

Al darrera d’aquesta efectista història hi ha, però, un còmic de primera, amb el mateix títol que el film i obra de Mark Millar, J.G. Jones i Paul Mounts, publicat ara per Norma Editorial.

Al rerefons de ‘Wanted’ (el còmic), també s’hi troba una profunda reflexió sobre els súperherois, perquè en aquest cas són els súperdolents els protagonistes, que han aconseguit acabar amb els bons i han establert un nou ordre en el qual, fins i tot, han canviat les percepcions de la realitat, a l’estil Matrix.

D’altra banda, les lluites internes entre el propi cantó obscur, perquè triomfin tendències més dures, són el pretext perquè un jove es trobi a si mateix.

Tot plegat, més renovació encara i en un camp, el de la historieta de súperherois que en els darrers anys ve redescobrint nous i interessants camins. Aquest n’és un, i amb violència i ciència ficció per donar i per vendre.

Albert Calls