dijous, 26 d’octubre del 2006

'EL CAPITAN ALATRISTE'. EL COMIC

‘El Capitán Alatriste’
Debolsillo
Còmic d’Arturo Pérez-Reverte
Guió de Carlos Giménez i dibuixos de Joan Mundet

En paral·lel amb la pel·lícula i el merchandising d’Alatriste, també surt en butxaca el còmic. Serveix per aclarir dubtes del film, especialment si no s’han llegit primer els llibres. El guió d’aquesta obra és de tot un referent en la historieta espanyola, Carlos Giménez. Els dibuixos, d’altra banda, són de Joan Mundet, que ha trobat una immillorable connexió amb l’esperit del personatge i alhora una imatge gràfica que reflecteix una època. A més, en blanc i negre, com mana el cànon i despertant alt interès.

'SALVADOR PUIG i ANTICH', LLIBRE + DVD

‘Salvador Puig i Antich, un film de Manuel Huerga’.
Ara Llibres. Mediapro

Hi ha pel·lícules que tenen ànima. Aquesta n’és una. La història de l’execució del jove anarquista català pel franquisme, és un al·legat contra el totalitarismne i a favor de la presa de consciència de les persones. Aquest llibre dóna testimoni gràfic i escrit dels artistes, tècnics, els personatges reals de la història i els que l’han reconstruïda en imatges. Hi expliquen, a més, amb tota llibertat, els seus punts de vista. Es tracta d’un volum en format luxós, que va acompanyat d’un DVD amb el make in off i d’altres complements, per acostar-nos a aquesta interessant producció cinematogràfica.

'LA DECISIO DE BRANDES', D'EDUARD MARQUEZ

‘La decisió de Brandes’, d’Eduard Márquez
Premi Octavi Pellissa, 2005
Empúries

La possibilitat de triar, de prendre una decisió, es barreja en aquesta novel·la amb el veritable camí que l’artista ha de transitar per arribar a estar en pau amb si mateix. La mort que s’acosta i la lluita contra el feixisme està descrita amb sàvia contenció i acurat lirisme. Al final, en clau similar al cèlebre personatge d’‘Afirma Pererira’, creat per Antonio Tabucchi i interpretat magistralment al cinema per Marcello Mastroianni, hi ha una presa de consciència i una decisió que lliga tot el llibre. De lectura acurada entra suau, t’enganxa i et sedueix per la paraula i l’acció.

'QUI VAM SER', DE LOLITA BOSCH

‘Qui vam ser’,
de Lolita Bosch
Empúries

Aquesta jove autora és, sens dubte, una revelació literària del moment. El llibre, de veritat, està molt ben escrit i explica el llarg final d’una relació sentimental que “comença a acabar-se”. Fa servir suggerents proses poètiques i intel·ligents zooms imaginatius, que demostren que li agrada experimentar i llançar-se al buit sense xarxa. No en va va ser la guanyadora del premi Òmnium Cultural 2004 d’Experimentació Literària. En el relat, Mèxic hi té un important paper. No és una lectura fàcil, però sí que posa el llistó prou alt.
“Escrita amb maduresa i gran destresa narrativa, ‘Qui vam ser’ és una novel·la personalíssima i molt contemporània, i una lúcida exploració del buit existencial. Confirma Lolita Bosch com una de les veus narratives més originals i innovadores de la nostra literatura actual”, es destaca a la contraportada.