dilluns, 2 d’octubre de 2006

EL MÓN DELS ÍBERS EN UNA NOVEL·LA SOBRE LA DAMA D’ELX

Basant-se en les diverses especulacions establertes al voltant de la Dama d’Elx i el seu món, Anna Tortajada ("El grito silenciado"; "Nahid, la meva germana afganesa") ha escrit “La Dama”. que publica aquest mes d’octubre l’editorial Maeva.

Es tracta d’una novel·la que ens desvetlla el món desconegut dels ibers i el context que va envoltar la creació d’aquesta obra. L’argument es centra en la vida diària dels pobles íbers abans que esclatessin les guerres púniques i s’iniciès la romanització de la Peninsula. Una época fascinant en la que s’adorava a les deeses de la fertilitat (de les que probablement la Dama d’Elx sigui una representant), encara quedaven reminiscències del matriarcat i l’artesania hi tenia molta importància.

Mitjançant el retrat de la vida de sis personatges i dels seus familiars, l’autora s’endinsa en el món misteriós que va crear aquesta obra tan enigmàtica. Titayú, la protagonista d’aquesta història, és la dona de l’escultor Alucio, creador, a la novel·la, de la Dama d’Elx. La autora ens mostra un món en el que el comerç, i no la guerra, representa el punt de contacte entre els diferents pobles. Però els conflictes entre cartaginesos i romans acabaran per afectar a la Península, canviant el món per sempre...

Sílvia Tarragó